Συνταγή για Hereford Tomahawk BBQ με Ψητές Πατάτες, Κρέμα Σπανάκι, Μαγιονέζα Κάρυ και Σάλτσα Ντομάτας
Οδηγίες:
Για το φιλέτο
• 1–1,5 κιλό φιλέτο Hereford Tomahawk
• 200 ml ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
• 4 μεγάλες πατάτες για ψήσιμο
• 2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
• 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την κρέμα σπανάκι
• 50 ml κρέμα
• 1 σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.γ μοσχοκάρυδο
• 500 γρ. φύλλα σπανάκι baby
• 50 γρ. τυρί τριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
• 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
• 4 κ.σ. αγγούρι ψιλοκομμένο
• 4 κ.σ. κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• 1 πιπεριά χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
• 50 ml ελαιόλαδο
• 2 κ.γ. λευκό ξίδι
• 2 κ.γ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
• 2 κ.γ. φρέσκο μαϊντανό
• 1/4 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
Για τη μαγιονέζα κάρυ
• 50 ml νερό
• 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
• 200 ml μαγιονέζα
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ
Βγάλτε το φιλέτο από το ψυγείο και τη συσκευασία του, και αλατοπιπερώστε το. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το ψήσιμο του φιλέτου, μειώστε τη θερμοκρασία της σχάρας ή του μπάρμπεκιου σε μέτρια θερμοκρασία, ή αφήστε τα κάρβουνα να καούν μέχρι να πέσει η θερμοκρασία ή ανεβάστε την σχάρα όσο ψηλά μπορείτε, ανάλογα με τον τύπο του μπάρμπεκιου που χρησιμοποιείτε.
Μόλις κλείσετε το φιλέτο από τις δύο πλευρές, καλό είναι να τοποθετήσετε το καπάκι πάνω από το μπάρμπεκιου και να αφήσετε τη θερμότητα να συγκεντρωθεί μέσα, ανοίγοντας το καπάκι μόνο για να γυρίσετε το φιλέτο. Στα τελευταία 3-5 λεπτά, μπορείτε να αφαιρέσετε το καπάκι και να κατεβάσετε τη σχάρα κοντά στα κάρβουνα ή να αυξήσετε τη θερμότητα για να τραγανίσετε το εξωτερικό του φιλέτου.
Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το φιλέτο από τη φωτιά, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε ή το κόψετε.
Παράλληλα, ετοιμάστε τις πατάτες. Κόψτε τις πατάτες σε φέτες 2 εκ. και βράστε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10 λεπτά (οι πατάτες δεν θα έχουν ψηθεί πλήρως).
Επίσης, ανακατέψτε τα βότανα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο και αλατοπιπερώστε. Στραγγίξτε καλά τις πατάτες και μεταφέρετέ τες στο μείγμα με το ελαιόλαδο και τα βότανα, ανακατεύοντας προσεκτικά για να καλυφθούν.
Όταν το φιλέτο είναι έτοιμο, τοποθετήστε τις πατάτες στην σχάρα και αφήστε το περίσσιο λάδι να στάξει σε ένα πιάτο (κρατήστε το λάδι). Ψήστε τις πατάτες, καλύπτοντας, και γυρίζοντάς τις μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά συνολικά. Επιστρέψτε τις πατάτες στο πιάτο και ανακατέψτε τις ξανά με το λάδι από τα βότανα. Αλατοπιπερώστε και κρατήστε τις ζεστές.
Για την κρέμα σπανάκι, τοποθετήστε ένα τηγάνι πάνω στη θερμότερη περιοχή του μπάρμπεκιου και προσθέστε την κρέμα, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Βράστε το μείγμα και μόλις βράσει, προσθέστε το σπανάκι και ανακατέψτε καλά μέχρι να μαραθεί όλο το σπανάκι. Προσθέστε το τυρί και ανακατέψτε ξανά. Μεταφέρετε σε ζεστό πιάτο και κρατήστε ζεστό.
Για να φτιάξετε τη μαγιονέζα κάρυ, τοποθετήστε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα με το κάρυ και ζεστάνετέ το σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Αφήστε το να κρυώσει και ανακατέψτε το με τη μαγιονέζα σε μικρό μπολ. Αλατοπιπερώστε.
Για τη σάλτσα, ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ και αλατοπιπερώστε, αφήνοντάς τα να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετήστε το φιλέτο που έχει ξεκουραστεί σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής στο κέντρο του τραπεζιού, μαζί με ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόβει ο καθένας το κομμάτι του. Ετοιμάστε ξεχωριστά πιάτα με τις πατάτες, την κρέμα σπανάκι, καθώς και μικρά σκεύη για τη μαγιονέζα κάρυ και τη σάλτσα για σερβίρισμα.
Recipe for Hereford Tomahawk BBQ with Roasted Potatoes, Creamed Spinach, Curry Mayonnaise, and Tomato Salsa
Instructions:
For the steak:
• 1–1.5 kg Hereford Tomahawk steak
• 200 ml olive oil
For the potatoes:
• 4 large baking potatoes
• 2 tsp fresh thyme, chopped
• 1 tsp fresh rosemary, chopped
• 2 garlic cloves
• 4 tbsp olive oil
For the creamed spinach:
• 50 ml cream
• 1 shallot, chopped
• 1 garlic clove
• 1 tsp nutmeg
• 500 g baby spinach leaves
• 50 g grated cheese
For the tomato salsa:
• 3 large ripe tomatoes, peeled, seeded, and finely chopped
• 4 tbsp chopped cucumber
• 4 tbsp chopped red bell pepper
• 1 garlic clove
• 1 shallot, chopped
• 1 deseeded bird’s eye chili, finely chopped
• 50 ml olive oil
• 2 tsp white vinegar
• 2 tsp fresh coriander, chopped
• 2 tsp fresh parsley, chopped
• 1/4 tsp fresh thyme, chopped
For the curry mayonnaise:
• 50 ml water
• 1 tsp curry powder
• 200 ml mayonnaise
• Sea salt and freshly ground black pepper
METHOD
Remove the steak from the fridge and packaging, season with salt and pepper, and allow it to come to room temperature.
For cooking the steak, reduce the heat on the grill or BBQ to medium, or let the coals burn down. Alternatively, raise the grill as high as possible depending on the type of barbecue you’re using.
Once you’ve sealed the steak on both sides, it’s a good idea to place the lid on the BBQ and let the heat build up inside like an oven. Open the lid only to turn the steak. For the last 3-5 minutes of cooking, remove the lid and lower the grill near the coals, or increase the heat to crisp the exterior of the steak.
Once cooked, remove the steak from the heat, cover with foil, and let it rest for 10-15 minutes before serving or carving.
Meanwhile, prepare the potatoes. Cut the potatoes into 2 cm slices and boil them in a large pot of salted water for 10 minutes (the potatoes will not be fully cooked).
Stir together the herbs, garlic, and olive oil in a large shallow dish, and season with salt and pepper. Drain the potatoes well and transfer them to the herb oil mixture, tossing gently to coat.
When the steak is ready, place the potatoes on the grill and let the excess oil drip into a dish (reserve the oil). Grill the potatoes, covered, turning once or twice, until tender, about 5 minutes. Return the potatoes to the dish and toss them again with the herb oil. Season with salt and keep warm.
For the creamed spinach, place a pan over the hottest part of the BBQ and add the cream, garlic, shallot, nutmeg, and seasoning. Bring to a boil, and once boiling, add the spinach and stir well until it wilts. Stir in the cheese. Transfer to a warm dish and keep warm.
To make the curry mayonnaise, place the water and curry powder in a small pan and heat over low heat for about 2 minutes, until a paste forms. Allow it to cool, then mix with the mayonnaise in a small bowl. Season with salt and pepper.
For the salsa, combine all the ingredients in a small bowl and season with salt and pepper. Let it marinate at room temperature.
Place the rested steak on a large cutting board in the center of the table with a large knife for everyone to carve their piece. Serve separately with dishes of roasted potatoes, creamed spinach, and small ramekins of curry mayonnaise and salsa.